Ajankohtaista eduskunnasta – viikko 26

Tällä viikolla eduskunnassa palattiin töihin poliittisen kriisin jälkeen. Hallituskiisi tosiaankin oli epätavallinen, sillä edellisen kerran hallitus on kaatunut Suomessa 70-luvulla. Sipilän hallitus pystyy kuitenkin jatkamaan, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erosi "Uusi vaihtoehto" -niminen ryhmä, joka oli halukas jatkamaan hallituksessa entisessä kokoonpanossaan.

Tiistaina 20.6. eduskunnassa keskusteltiin Ruokapoliittisesta selonteosta yksimielisen maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnön pohjalta. Sen tavoitteena on parantaa Suomen ruokamarkkinoiden toimintaa, että jokainen ruokaketjun toimija sekä kuluttaja saisivat toimeentulon ja parhaan mahdollisen tuotteen.

Ruokapoliittisessa selonteossa painotetaan myös ruoan viennin ja siihen liittyvän koulutuksen lisäämisen tarvetta. Näihin tarpeisiin tulee Vaasan vaalipiirin ruoantuotantoon painottuvien maakuntien tarttua. Tavoitteiden joukossa oli myös ruokahävikin vähentäminen, pienimuotoisen lähimyynnin salliminen sekä monta muuta hyvää aloitetta kotimaisen ruoantuotannon helpottamiseen.

Samana päivänä eduskunnassa keskusteltiin myös puolustuspoliittisesta selonteosta, josta myös oltiin laajasti yksimielisiä. Suomen puolustuksen peruspilareita ovat sotilasliittoon kuulumattomuus, koko maan puolustaminen ja yleinen asepalvelus. Haasteita ovat maanpuolustustahdon ylläpitäminen ja tulevaisuuden suuret kalustohankinnat, joista etunenässä ovat uusie hävittäjien hankinta ensi vuosikymmenellä.

Ajankohtaista eduskunnasta -katsaus ilmestyy viikoittain.